Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Priroda

Zbog šarenila boja te dugotrajne cvatnje, tulipani su zasigurno najpoželjnija proljetnica.

on

Tulipani su rod lukovičastih biljaka uglavnom proljetne cvatnje koji se uzgajaju zbog jarkih, prema gore okrenutih cvjetova.

Porijeklo tulipana je s juga Europe, sjeverne Afrike, te Azije gdje su poznati više od tisuću godina, no tek krajem 16. stoljeća su doneseni iz Turske u Nizozemsku otkad počinje njihov uzgoj. Danas s gotovo polovicom zasađenih poljoprivrednih površina tulipani su nacionalni simbol Nizozemske.

U prirodi poznato je oko sto vrsta tulipana, uglavnom od zapadne do centralne Azije, dok danas postoji oko 4 tisuće hibrida koji su nastali križanjem dugi niz godina. Inače tulipan je dobio ime po turskoj riječi tulipant što znači turban.

Tulipani su rod lukovičastih biljaka uglavnom proljetne cvatnje koji se uzgajaju zbog jarkih, prema gore okrenutih cvjetova. Iz lukovica kruškolikog oblika raste niska biljka, visine od 10-70 cm. Obično na stabljici ima 2 ili više zelenih ili sivozelenih listova koji su ravnog do kopljastog oblika. Svaka uspravna stabljika na sebi nosi jedan cvijet, premda neki varijeteti nose 2 ili 3 cvijeta po stabljici. Cvjetovi tulipana dolaze u širokoj paleti boja osim prave plave boje, a vrste koje u sebi nose naziv ‘blue’ (plavo) su zapravo ljubičastih nijansi. Cvjetovi koji značajno variraju u veličini nose 6 obično zašiljenih latica i 6 prašnika, te su u obliku pehara ili zvijezdasti koji se mogu tako jako otvoriti na suncu da su skoro plosnati.


Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »