Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Blog

Završje mali istarski gradić smješten na 240.m iznad rijeke Mirne

on

Lijep sunčan dan ali ujedno i hladan.Razmišljam što sa ostatkom dana na TV-u nema ništa što bi me zanimalo a moji doma su pomalo počeli da lude.Gledam u fotoaparat i vrtim po glavi gdje bi bilo zgodno uhvatiti neki zanimljivi kadar.Ništa mi baš ne pada na pamet pa se odlučim zajedno sa svojima na šetnju po ušću Mirne.Ušće  Antenal-Mirna je postao ornitološki rezervat i privremeno je prirodno stanište velikog broja ptičjih vrsta prilikom njihove migracije u toplije krajeve i ujedno je i odlična prilika za snimanje predivnih fotografija.Nažalost zbog zimskog razdoblja nema neki izbor prizora i raznolikih vrsta zbog čega prekidamo šetnju i nastavljam vožnju uz rijeku Mirnu po bijelom putu.Nakon desetak minuta vožnje nailazim na izlaz za glavnu cestu i krećem prema Livadama.

Dolaskom u Livade mijenjam plan i krećem  uzbrdo po zavojitoj cesti i odredimo Završje kao glavni cilj ovog ne planiranog izleta.

Završje

Završje je malo istarsko selo smješteno na brežuljku sjeverno od rijeke Mirne na visini od 240.m. Završje je danas skoro napušteno,što svjedoče i napuštene ruševine u samoj staroj jezgri mjesta. Oni hrabri stanovnici koji su ostali svoje kuće su uredili po rustikalnom stilu.Za Završje turisti nisu baš znali ali iz godine u godinu  situacija se mijenja pogotovo kod biciklista kojima  je postala skoro pa omiljena destinacija.

Vidljiva vrata

Gradić je bio opasan dvostrukim zidinama, koje su i danas dijelom vidljive, a kroz njih su prolazila dvoja vrata, od kojih se danas razaznati mogu samo jedna.

Nad vratima su drevni bareljefi i grb obitelji Contarini

Nad vratima su drevni bareljefi i grb obitelji Contarini, koja je ovim feudom vladala tri stoljeća. Popločana uličica vodi na uzvišicu s drevnom crkvom Blažene Djevice Marije sv. Krunice i zvonikom.Zvonik je prava atrakcija,visok 22 metra i nagnut  oko 40.cm zbog čega su ga i prozvali istarskim kosim tornjem.

kosi toranj

Mjesto je izgrađeno na ostacima pretpovijesne utvrde, a važnost strateškog položaja prepoznali su Rimljani, srednjovjekovni plemići i Venecija .Šetnja njegovim ulicama ostavlja dojam napuštenog sela.

crkva Sv.Roka

Zadovoljni kratkom šetnjom i fotografijama spuštamo se prema jedinim gradskim vratima koja su ostala i nailazimo na malu crkvu sv. Roka.Naravno fotografiram i nju i polako napuštamo mjesto.

crkva,završje

Crkve Rođenja Blažene Djevice Marije

Napuštajući Završje stajem van gradskih zidina točnije u podnožje Završja i fotografiram prednju stranu  Župne Crkve Rođenja Blažene Djevice Marije,čija je izgradnja trajala punih 100.godina.Izgradnja je počela 3.kolovoza 1792 i   projektirana je od strane arhitekta Dongettia u baroknom stilu,a po nalogu obitelji Contarini.

Zadovaljan kratkom šetnjom i ne planiranim izletom napuštamo Završje i vraćamo se istim putem kući.I ako se nađete u Grožnjanju ili Oprtlju svakako nađite malo vremena i posjetite  Završje i on ima svoju povijesnu priču za ispričati a ima i što da se vidi.

[gm album=105]

 

 

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »