Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Izleti

Zavratnica najljepša uvala na našoj obali

on

Zavratnica je zaštićeni krajolik i predstavlja jednu od najljepših uvala na Hrvatskom Jadranu. Od 1981. godine pripada Parku prirode Velebit.

Nalazi se ca 15 minuta pješice udaljeno od Jablanca i 60 kilometera južno od Rijeke:U idiličnom krajoliku Zavratnice nalazi se šetnica uz more na kojoj je izgrađen i tunel 1930. godine. Na samom početku uvale na dnu se nalaze lako vidljivi ostatci potopljenog broda iz Drugog svjetskog rata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iako se često navodi kao fjord, ovaj zaljev to nije jer nije nastao radom ledenjaka, već transgresijom (izdizanjem morske razine) i potapanjem ušća potoka nakon zadnjeg glacijala.

Zavratnica se nalazi oko 1 km južno od Jablanca (trajektna luka za otok Rab). Do uvale se dolazi šetnicom uz more ili stazom iz sela Zavratnica. Na stazi koja vodi do sela nalazi se nekoliko poučnih ploča s natpisima o postanku, te prirodnim i kulturnim vrijednostima uvale.

zavratnica

Do nje se može doći i iz sela Zavratnica, spuštajući se od vidikovca stazom prema uvali. Brojni izletnici i turisti ljeti je posjećuju i plovilima. Zbog ljepote krajobraza i prirodnih vrijednosti (geomorfoloških, florističkih…) stavljena je 1964. godine pod posebnu zaštitu u kategoriji zaštićenih krajolika. Od 1981. sastavni je dio Parka prirode “Velebit”.

Zavratnica2_Aco_400

Dužina zaljeva iznosi oko 1 kilometar, a širina varira od 50 do 100 metara. Strmim visokim padinama spuštaju se sipari vapnenog kršja do same obale. Gradnjom terasa i sađenjem drveća ti su sipari u većini smireni i ukroćeni, pa Zavratnicu danas bez teškoća može obići svaki posjetilac.

 

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Translate »