Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

More

Veliki morski crv (eunice aphroditois)

on

Veliki morski crv (eunice aphroditois) misteriozno stvorenje, koje može dostići dužinu od tri metra, živi na dubinama od plićaka do 40 metara. Najveći dio svojeg tijela krije ukopan u pijesku, mulju ili šljunku. Ima vrlo složeno ždrijelo koje može izvrnuti prema van poput rukavice, a naoružan je snažnim, oštrim i brzim čeljustima koje mogu biti opasne i za ljude. U svoj plijen ubrizgava otrov kako bi ga lakše progutao. Svežder je pa se u nedostatku plijena hrani i morskim travama kao i lešinama. Može se naći u svim toplijim morima pa i duž Jadrana. Cijenjen je kao najbolja meka za lov svih vrsta riba.

Veliki morski crv (eunice aphroditois),uz bibi i dagnju (pedoću), najviše korištena ješka u ribolovu na moru. Za noćni ribolov sigurno je najbolji mamac. Nismo ni svjesni da se ta stvorenja nalaze posvuda tamo gdje se kupamo, ronimo ili lovimo. Teško ih je opaziti dobro sakrivene u svojim kanalima u pijesku, sa dobro kamufliranim ulazima. Isto tako je činjenica da bi bez ribolova veoma mali broj ljudi znao da uopće postoje. Zahvaljujući popularnosti ribolova danas ima mnogo “stručnjaka” za ovu vrstu  koji znaju gotovo sve o njemu. Nema ribe koja se neće “pomamiti” na njega a posebno kvalitetne vrste kao što su: komarča (orada), arbun, fratar, šarag, pic, kavala, škarpina … Voli ga gotovo sva bijela riba, pa čak i zubatac i lubin, koji inače rijetko grize bilo što osim žive ribe. U čemu se ogleda njegova tako velika popularnost? Zbog intenzivnog mirisa, hranjivog mesa bogatog proteinima, prelijevanja boja, bočnih trepetljika koje se miču ili zato što je mekani zalogaj kojeg svaka riba može svladati? Naše spoznaje o ribama, njihovim navikama i radoznalosti navode na to da se radi o kombinaciji svega nabrojanog. Osim riba crva vole još i mnogobrojni drugi morski organizmi kao što su hobotnica, hlap i jastog, koje se ne rijetko ulove na taj mamac.

[button color=”” size=”” type=”3d” target=”” link=””]Veliki morski crv je zanimljiv i po tome što ga možete držati i do desetak dana uz redovito mijenjanje vode i držanje na hladnome mjestu. Velikog morskog crva nikad ne smijete spremiti dva ili više u jednu posudu jer se poubijaju.[/button]

 

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Translate »