Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Izleti

Upoznajte legendarni Motovun

on

Doživite novo i neponovljivo iskustvo kroz jedinstveni izlet u Motovun.Prošećite na zidinama,opustite se uz prekrasni pogled,prepustite se atmosferi grada,osjećajte se  kao da ste na vrhu malog svijeta, misli su vam mirne, čiste, gledate prostranstva zelenog…

Riječ je o najbolje sačuvanoj srednjovjekovnoj istarskoj utvrdi, koja se razvila na vrhu strmog brežuljka. Ime Motovun je keltskog porijekla, a nastalo je od riječi Montona, što znači grad u gori. U prapovijesnim vremenima, ilirska i keltska plemena gradila su svoje utvrde na mjestu današnjeg Motovuna.

Obranu Motovuna činila su dva prstena zidina. Unutarnji prsten oko najstarijeg dijela grada datira iz 13. i 14. stoljeća. Kroz njega vode unutarnja vrata grada. Oko Podgrađa nalazio se drugi prsten gradskih zidina, u koji se ulazi kroz vanjska gradska vrata iz 15. stoljeća. U njima je danas lapidarij. Između dvoje vrata nalazi se vanjski gradski trg. Na trgu je, pokraj unutarnjih vrata, i gradska loža iz 17. stoljeća, predivan vidikovac na okolicu.

Grad Motovun u svom okruženju vinograda i šuma jedna je od najljepših vizura središnje istre. Sa zupčastom kulom-zvonikom, starim zidinama i krovovima, dio je legende o divu iz pripovijesti hrvatskog književnika Vladimira Nazora, o junaku Velome Joži koji brani prava potlačenih.

Ljepotama ovog malog gradića malo tko može odoljeti. Pogled s njegovih zidina na dolinu Mirne i okolna brdašca ostavlja bez daha.

POGLEDAJ FOTO GALERY

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »