Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Gradovi i mjesta

Talijanski bunker na Bukovcu.

on

Talijanski bunker na Bukovcu kojeg su tijekom Drugog svjetskog rata na prometnici koja od Mrkoplja vodi prema Fužinama sagradili talijanski vojnici služio im je kako za kontrolu tog dijela pruge Rijeka-Zagreb, tako i za nadzor Željezničke postaje Lokve i prostora ispod nje.

Bunker su najvjerojatnije sagradili pripadnici talijanske divizije Lombardia sa sjedištem u Delnicama tokom 1941./1942. godine. Vanjski zidovi bunkera su sagrađeni od kamena s dodacima opeke oko puškarnica debljine oko 40 cm, dok su unutarnji zidovi sagrađeni od opeke debljine 20 cm. Krov bunkera je sagrađen od cigle debljine 40 cm, dok je zid ulaznoga sektora sagrađen od kamena debljine 20 cm. Pod je bunkera se nalazio na uzdignutoj drvenoj konstrukciji, koja je omogućavala pristup puškarnicama.

Od mnogobrojnih bunkera što su Talijani sagradili uz prugu, danas je ostao sačuvan jedino bunker na Bukovcu. Poslije kapitulacije Italije 8. rujna 1943. godine i rušenja željezničkog mosta u Fužinama, bunker se više nije koristio.

Nažalost 2010.g. medijski je bila dobro popraćena ideja o uređenju samog bunkera i okoliša,kako bi bio pretvoren u muzej i turističku atrakciju ali je do pisanja ovog posta bunker prepušten zubu vremena i propadanju.

[gm album=98]

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »