Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Gradovi i mjesta

Svetvinčenat-Sanvincenti

on

Svetvinčenat-Sanvincenti je malo naselje smješteno u srcu središnjeg Istarskog ravnjaka s reljefom blage dinamike. Ime je dobilo po zaštitniku i hispanskom mučeniku Sv. Vicenciju.  Tu prevladava submediteranska klima te se stanovništvo bavi uzgojem vinove loze i maslina.

Mjesto je bogato spomenicima kulture, a jedan od značajnijih je kameni kaštel Grimani koji je ujedno i simbol mjesta. Placa je trg koji svojim renesansnim izgledom i jednostavnošću ugodno iznenađuje svakog posjetitelja. Tu se nalaze i mnoge crkve kao što su župna crkva Navještenja Marijina (16 st.), crkva Sv. Antuna Opata, crkva Sv. Roka (17 st.), crkva Sv. Katarine (14 st.) i crkva Sv. Vincenta (12 st.) i uklesano staro geslo “Ora et labora” (moli i radi), koji govore o nekadašnjem životu i njihovim tradicijama.

U ljetnim se mjesecima odvijaju zanimljive manifestacije: Etno Jazz festival, Festival plesa, Festival neverbalnog kazališta, izložbe, Festival mladog vina…. Istarsku kuhinju možete okusiti u mnogobrojnim konobama, koja Vam pruža skromnost, umjerenu začinjenost, puno samoniklog bilja, čije iznimne okuse dopunjava maslinovo ulje. Istarsko vino je nezaobilazan gost za stolom, još od grčkih i rimskih vremena.

Ove godine Povijesna udruga kaštel kreće sa organizacijom “Srednjovijekovnih noći u kaštelu”.Predstave će se održavati svaki četvrtak od 18.06-17.09.2015. s početkom u 20,30h u Svetvinčentu  prekrasnom kaštelu Morosini-Grimani.Čeka Vas raznovrstan program od dnevnih borbi preko paljenja vještice do fire showa . Dodatno se možete okušati u streličarstvu ili uz stručno osoblje prošetati kvadratnom kulom. Prije povratka kući možete kupiti drveni mač djeci i ovjekovječiti svoj dolazak na foto pointu.

Jedan od najzanimljivijih događaja središnje Istre svakako je Srednjovjekovni festival. Svetvinčenat je gradić prepun legendi, spomenika kulture i bogate povijesti, a sa svojim srednjovjekovnim kaštelom Morosini-Grimani, renesansnim gradskim trgom i ložom savršena je trajna scenografija za ovakvu manifestaciju. Vitezovi, streličari, konjanici, plemići, srednjovjekovne dame, ulični zabavljači i stotinjak drugih atraktivnih likova kroz tri dana festivala povest će vas u srednji vijek i prikazati kako je život nekada izgledao.

5. Srednjovjekovni festival održat će se od 7. do 9. kolovoza, a konjički viteški turniri, strašna inkvizicija, noćne opsade kaštela, prikaz legende o vještici Mare, srednjovjekovna taverna i gastro show s pripremom srednjovjekovne hrane samo su dio bogatog programa festivala. Za ovaj nezaboravan doživljaj već se godinama brinu vitezovi iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Češke.

[gm album=92 module=phantom]

 

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »