Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Gradovi i mjesta

Sv.Lovreč

on

Sveti Lovreč je gradić i istoimena općina u Istri. Gradić ima izrazita obilježja gradine – očuvane bedeme, kule i gradska vrata iz mletačkog doba, trobrodnu župnu crkvu iz romaničkog razdoblja te odvojeni zvonik-kulu. Očuvan je i stari popločani trg sa stupom srama te gradskom lođom. Lođa sa stupovima se naslanja na južni zid župne crkve i sadrži zbirku rimskih natpisa – kamenih spomenika

Sv. Lovreč – jedan od najbolje sačuvanih srednjovjekovnih utvrđenih gradova u Istri. Naselje je dobilo ime po crkvici svetog Lovre koja potječe iz VIII stoljeća, dok je romanički zvonik uz nju prigrađen u XI stoljeću, a nalazi se nedaleko naselja – na mjesnom groblju.

Kružni oblik naselja potječe još iz prapovijesti kad je na istoj uzvisini bila gradina.

Već je u doba Bizanta Lovreč utvrđen bedemima i kulama koje su kasnije u više navrata temeljito obnavljane, a najveći dio danas vidljivih fortifikacija potječe iz iz doba Venecije kada je u Svetom Lovreču billo sjedište vojne uprave čitavog mletačkog dijela Istre – tzv. pazenatik.

[gm album=97]

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »