Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ptice

Šojka kreštalica -Garrulus glandarius L.

on

Šojka kreštalica Garrulus glandarius, Linn spada u obitelj Corvidae, kojih ima preko 100 vrsta i koje u evolucijskom pogledu spadaju u najrazvijenije vrste ptica.

To je lijepa, zanimljiva i prilično kontroverzna ptica. Jedna je od rijetkih ptica koja ne zna hodati, nego samo skakutati. Neki je vole i smatraju korisnom, dok je drugi ne vole i smatraju je štetnom pticom.

Šojka kreštalica  živi na širokom području od Zapadne Evrope i Sjeverne Afrike, pa istočno do Azije. Širom ovog područja razvilo se nekoliko različitih rasnih formi šojki koje se razlikuju međusobno. Postoje 33 različite podvrste razvrstane u osam grupa.

Šojke se hrane na drveću i na zemlji. Ishrana im je šarolika. Hrane se beskičmenjacima uključujući male insekte,  žirevima, sjemenjem bukve i drugim sjemenjem, voćem kao npr. kupine, mladim ptićima i jajima, miševima, malim reptilima i zmijama i sl.

Gnijezdi se na drveću ili velikom grmlju. Ženka leže 4-6 jaja koja se izvaljuju nakon 16-19 dana, a ptice su sposobne da lete nakon 21-23 dana. O mladima se brine i mužjak .

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »