Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ptice

Sjenice jedna od najkorisnijih ptica

on

Sjenice su porodica ptica iz reda Vrapčarki (Passeriformes). Ima 8 porodica s mnogobrojnim vrstama.Kljunovi sjenica su uglavnom kratki, i variraju od zdepastih do finih, ovisno o ishrani. Vrste koje se više hrane kukcima imaju finije kljunove, a one koje jedu sjemenje imaju zdepastije. Najneobičniji kljun ima vrsta Pseudopodoces humilis, čiji je dug i zakrivljen.

ptica,sjenica,sjenice

Plavetna Sjenica

Sjenice su aktivne, glasne i socijalne vrste. Teritorijalne su tokom sezone parenja, a van sezone parenja se često hrane u miješanim jatima, sa drugim vrstama ptica. Veoma su prilagodljive i, nakon vrana i papiga, među najinteligentnijim su pticama.

sjenica,ptica,sjenice

Velika Sjenica

Sjenice su rasprostranjena porodica ptica, i pojavljuju se u većini Europe, Azije, Sjeverne Amerike i Afrike.

Sjenice žive u jatima, u koja povremeno primaju i druge ptice. Po danu prelijeću od stabla do stabla, od žbinja do žbunja, a čim se smrači sklone se u duplju drveta. Gnijezda savijaju u udubini drveta, ponekad i zida.

Sjenice gnijezdo oblažu sijenom, slamom, mahovinom, a potom vunom i perjem. Gnijezdo grade u blizini izvora hrane, kako se ne bi udaljavali od mladih dalje od dvjestotinjak metara u krug. Broj sjenica se mijenja, a to ovisi o klimatskim prilikama.

Hladna i kišovita proljeća nepovoljno djeluju na populaciju ovih ptica. Iako sjenica spada u vrstu najkorisnijih ptica, jako mnogo se uništava.Sjenice uništavaju bezbroj kukaca, mušica i njihovih ličinki , osobito dok hrani mlade. Čisti polja, vrtove, voćnjake, a pravi je spas za šume, uništavajući  hrastov savijač i mnoge druge štetočine koje mogu i ogoljeti drveće.

Ona je zaštićena ptica. U kavezu sjenica ne može živjeti,  i uz najbolju hranu.

Komentari

You must be logged in to post a comment Login

Translate »