Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Blog

Romantični gradići unutrašnjosti Istre

on

Unutrašnjost Istre skriva brojne romantične gradiće čije povijesne priče i legende pružaju priliku za višednevna istraživanja. Dodamo li tomu i bajkovite krajolike, slikovite pješačke i biciklističke staze te vrhunsku kulinarsku tradiciju, možete biti sigurni da ste otkrili raj na zemlji! Sve omiljenija seoska domaćinstva i njihovi domaćini ugostit će vas u potpunosti u skladu s prirodom. Ne propustite kušati domaća jela, probati nadaleko poznata vina te s domaćinima biti dio svakodnevnih običaja i rituala. Zeleni valovi istarskih brežuljaka okrunjeni su srednjovjekovnim utvrdama, selima, potocima, crkvicama i starim kaštelima obraslima bršljanom. Stoga, ljetujete li u obalnim gradovima Istre nikako ne propustite izlete u unutrašnjost gdje vas očekuju Motovun, Hum, Roč, Buzet, Grožnjan, Buje, Triban, Završje, Karojba, Oprtalj, Livade ,Vižinada, Tar, kao tek neki u nizu istarskih bisera. Svi ljubitelji aktivnog odmora i prirode bit će još zadovoljniji ako im upravo unutrašnjost Istre bude finalno odredište za odmor. Bicikl i dobra volja ipak su najvažniji!

Najmanji grad na svijetu

Hum – najmanji grad na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda nalazi se u središnjoj Istri, 14 kilometara jugoistočno od Buzeta. Hum je od 11. st. bio i jedan od najpoznatijih središta glagoljaštva, a danas je prepoznatljiv po Aleji glagoljaša – 7 km dugom spomen-obilježju starom hrvatskom pismu glagoljici, koje se proteže uz cestu što ispod Roča vodi prema Humu.

Slikovita utvrda na sjeveru

Oprtalj je smješten na brežuljku, na 378 metara nadmorske visine, a do njega se uskom visoravni s južne strane dolazi iz pravca Motovuna. Spominje se još davne 1115 g., a svojevremeno je bio utvrda opasana zidinama. Danas su na zidinama sagrađene kuće, među kojima jedva proviruju nekadašnja gradska vrata. Ispred vrata nalazi se velika venecijanska lođa s lapidarijem, a pokraj nje na visokim bedemima smješten je plato s kojega pogled seže sve do mora. Mnogi upravo Oprtalj smatraju najslikovitijim gradićem sjeverne Istre.

Umjetničko carstvo iznad Mirne

Grožnjan je smješten u sjeverozapadnoj Istri, iznad doline rijeke Mirne, svega petnaestak km od mora. Ovdje gotovo svakodnevno možete uživati u koncertima, otvorenjima izložbi, performansima, u posjetima likovnim radionicama i slikovitim atelijerima, a svratite li do 2. kolovoza bit ćete i svjedok Međunarodnom jazz festivalu. Gostoljubivi domaćini ponudit će vas izvrsnim domaćim vinom, čašicom rakije s rudom, a u agroturističkim objektima moći ćete uživati u domaćem pršutu, siru, jelima začinjenim nagrađenim maslinovim uljem te drugim izvornim delikatesama. Zaželite li se šetnje kroz prirodu svakako krenite i putem okolnih brežuljaka do slikovitih gradića Završja, Kostanjice i Šterne.

Nezaobilazna stanica putovanja Istrom

Grad-spomenik Motovun drevni je istarski akropolski gradić smješten na vrhu 277 m visoka brijega, čiji današnji izgled potječe još iz srednjeg vijeka, iz 12. i 13. stoljeća. Do vrha motovunskog brijega, do venecijanskog gradskog trga, vodi najduže istarsko stubište s 1052 stube. Oko Motovuna prostiru se vinogradi u kojima uspijevaju teran i malvazija, sorte za glasovita istarska vina, dok je Motovunska šuma, koja se širi kilometrima dolinom Mirne, stanište čuvenih podzemnih gljiva tartufa. Od 1999. g. u Motovunu se održava Motovunski filmski festival posvećen filmovima nastalima u malim kinematografijama i nezavisnim produkcijama. U neformalnu ozračju prikazuje se više od 60 filmova, a organiziraju se i izložbe, koncerti i razna predavanja. Upravo tih pet dana u godini Motovun živi životom pravoga filmskog velegrada! Na putovanju Istrom nikako ne propustite posjetiti ovaj bajkoviti gradić u kojem još uvijek živi legenda o Nazorovu divu Velom Joži!

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »