Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Priroda

Rijeka Mirna

on

Rijeka Mirna je najznamenitija istarska rijeka. Dolazi od sliva nekoliko potoka iz uzdignutih brda, sjeveroistočne Istre. Teče po prekrasnoj dolini koju navodnjava i hrani te utječe u more. Rijeka Mirna dugačka je 53 km, i spominjana u istarskoj povijesti.

U antičko je doba korito rijeke bilo znatno niže od današnjeg (razlika i više od 10 metara), tako da je u dolinu Mirne ulazilo more i miješalo se s rijekom. Po nekim podacima more je znalo doći i do dijela gdje se nad Mirnom nadvio Motovun.

Za vrijeme Rimskog carstva rijekom Mirnom se plovilo vjerojatno sve do Buzeta. Donjim tokom rijeke mogli su prometovati brodovi dužine 100 metara. Stoljećima koja slijede Mirna je naplavljivala dolinu, znatno se smanjilo korito rijeke, a plovni dio Mirne sve se više skraćivao.

Danas Mirna ima sasvim novo, umjetno izgrađeno korito poput prave pruge, što je zaista jedna lijepa pojava koju vrijedi vidjeti uživo. Bilo je sporova da se Mirna vrati u svoje staro korito, no kako je zaista nemoguće imati dvije rijeke Mirne, situacija ostaje takva kakva je bila dosada.

Sustav laguna ušća rijeke Mirne i Tarske vale važna je lokacija za seobu, prezimljavanje i gniježđenje ptica vodenih staništa. Zanimljivo je da se upravo na ovom području tada zadržavaju žalari cirikavci, sibirska vrsta gnjezdarica koja ljeti prelijeće preko ovih krajeva u jatu od približno trideset primjeraka.

Ovo bi područje uskoro trebalo postati posebni ornitološki rezervat te dobiti i formalne okvire za čuvanje velike raznolikosti ptica koje ovdje obitavaju, ali i samog močvarnog područja, jednog od rijetkih preostalih na Mediteranu.

Danas dolinom rijeke Mirne mogu se zabilježiti predivni kadrovi sa fotoaparatom ili posjetiti jedno ili više povijesnih gradova na tom dijelu Istre.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »