Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Suveniri

Riječki Morčić

on

morcic-2

Danas je jedan od glavnih suvenira Rijeke, a u povijesti se koristio kao dio nakita riječkih gospođa. Nastao je u 17. i 18. st. po uzoru na venecijanske “morette”, bogato ukrašene dragim kamenjem. Riječki morčić je skromnija verzija koja koristi emajl na zlatu. Ženski nakit obuhvaća naušnice, igle, broševe, a muškarci, pomorci i ribari, nosili su jednog morčića na desnom uhu kao hamajliju. Danas je lik morčića simbol Rijeke i Primorja, no, samo je još mali broj zlatara koji njeguju vještinu izrade i koji koriste plemeniti emajl, koralje i zlato.

Morčići su izrađivani prvenstveno kao naušnice, ali i privjesci, broševi, igle ili prsteni, u bezbroj inačica, od jeftinih malenih glavica emajliranih crnim i bijelim emajlom, pa do skupocjenih primjeraka koji su ukrašavani draguljima (rubin, briljant), koraljima i drugim vrstama emajla.

Vještina taljenja emajla, koja je njegovana u svakoj radionici i prenošena sa oca na sina, činila je riječkog morčića jedinstvenim nakitom. Osnovna dva tradicionalana oblika glavica razlikuju se po obliku turbana, pa tako razlikujemo morčića ‘Turco’ s klasičnom polukružnom kalotom na vrhu turbana, ili morčića ‘Indiano’ čiji turban podsjeća na perjanicu.

Nažalost, posljednjih desetak godina možemo svjedočiti tihoj ali potpunoj devataciji tog nakita, koji se masovno nudi u brojnim zlatarnicama, ali vise kao jeftini suvenir. S iznimkom pojedinih sve rijeđih majstora, većina je zlatara plemeniti emajl, koralje i drago kamenje zamijenila lakovima i plastičnim masama koje se na prvi pogled doimaju slično emajlu. Međutim, radi se o materijalima koji su znatno jeftiniji, neusporedivo lošije kakvoće i koji ne zahtijevaju majstorsku vještinu kao što je to slučaj s taljenim emajlom.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Translate »