Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

More

Rak samac ili Škartobolo

on

Rak samac je totalno drugačiji od svih drugih rakova! Naime, on nema vlastiti oklop! Umjesto toga on mora prvo pronaći, potom useliti u praznu kućicu puževa koja mu služi kao štit za mekane dijelove tijela. Kako rak samac raste, tako mora tražiti novu, veću kućicu. Često se zna dogoditi da mu se pridruži i moruzgva koja se pričvrsti s vanjske strane puževe kućice. Rak samac i moruzgva tako žive u simbiozi u kojoj rak moruzgvi omogućuje kretanje, a ona njemu dodatnu zaštitu.

Rak samac u ribolovu je  ne procjenjiv,naime nalazi se na meni-u mnogih riba i teško mu odoljevaju zbog čega koristeći njega kao ješku imate raznovrstan ulov.U ribolovu iz brodice rak samac je ubojica šarga, fratra , arbuna…. dok prilikom ribolova sa obale vrlo dobro radi za komarče, ovčice i ostale ribe priobalja. Raka možete uhvatiti sami ili pak ga nabaviti kod ribara prilikom čišćenja mreža ako su dobre volje.Većina ribara će vam prodati raka samca što je i pošteno ipak treba gubiti vrijeme skidajući ga sa mreže,ali postoji i druga strana kod onih malo nervoznijih ribara koji vas otpile i nogama ih gnječe na palubi i tako brže čiste mrežu a ima i onih koji vam rado ponude nekoliko stotina mreže da očistite i za nagradu si uzmete rakove samce.

Želite li u ribolov rakom samcem!? Ako se odlučite njega koristiti za ješku izbor je vrh vrhova ali je samo pitanje koliku ćete cijenu platiti za njega???

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Translate »