Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ptice

Poljski vrabac-Passer domesticus

on

Domaći vrabac je ptica pjevica iz porodice vrabaca. Ptica je naseljena u Evropi i Aziji, a u drugim kontinentima ptica je donešena. U većini zemalja se zove i vrabac pokućar. U Americi ga zovu engleski vrabac, da ga razlikuju od autohtone američke vrste.

Za vrapca je uobičajeno da je posvuda,  živi u uskoj zajednici sa čovijekom. Gnijezde se ispod oluka, na drveću, u udubljenim zidovima. Vrabac počinje već rano početkom godine graditi gnijezdo, od raznovrsnog materijala: sijena, slame, travčica , perija itd. U toku godine ženka najmanje tri puta snese jaja. Gnijezda koja zajednički prave mužjak i ženka uglavnom izgledaju neuredno pa čak i prljavo. Gnijezda se grade između veljače i ožujka. Jaja se liježu u bilo kojem periodu gnežđenja.

Za vrabca možemo reći da je izuzetno društven i u većini slučajeva jedan par se gnijezi tik do drugogapa mužjaci traže, ma koliko da su inače ljubomorni, čak i onda kada im ženka leži na jajima, društvo sebi jednakih ptica.

Mladi vrapci se odmah, čim izlete, skupljaju u jata, koja brzo narastu u velike skupine. Bez obzira na svoju društvenost, ipak se neprekidno prepiru sa svojim istovrsnicima, a kada njima ovlada ljubav, ogorčeno se bore sa suparnicima. Njihov let je direktan, sa kontinuiranim lepršanjem krila.

Vrabci se hrane insektima, sjemenkama na obrađenim poljima čak i ljudskim odpacima hrane.Vrabci su kod nas zaštićena vrsta,a u prirodi imaju preko 70.vrsta neprijatelja koji napadaju njihova gnijeza a od predatora su:jastreb (Accipitrida), soko (Falconidae), sova (Strigiformes), domaće mačke (Felis silvestris) domaći psi (Canis lupus familiaris), rakuni (Procyon lotor), crne zmije (Elaphe obsoleta). Mnogi jastrebi i orlovi se hrane domaćim vrapcima. Poznati predatori izleženih mladih ili jaja uključuju mačke, kućne pse, rakune i mnoge zmije.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »