Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Kukci

Pauci i njihov svijet

on

Pauci su plašljive životinje, a mnogi od njih žive tako da rijetko dolaze u doticaj s čovjekom. Pripadaju u skupinu životinja koje imaju otrovni aparat kojim unose otrov u tijelo žrtve, tj. imaju otrovne žlijezde, izvodne kanale i čeljusti ili bodlje. Stručno se zovu aktivno otrovnim ili fanerotoksičnim (od grčkog faneros=očit, toxiton=otrov) životinjama. U nekih su te štipaljke tako slabe da ne mogu probiti čovjekovu kožu ili im je otrov štetan samo za kukce, njihov uobičajeni plijen. U Europi su vrste otrovnih pauka mnogo rijeđe nego npr. u Južnoj Americi, a od svih je najtotrovniji Latrodectus tredecimguttatus (“crna udovica”).

Pauci namame žrtvu u svilenu paučinu i ubrizgaju joj jak otrov. Međutim, iako je većina paukova otrovna, vrlo ih je malo opasno po ljude. A i oni koji jesu, ubost će samo kada ih se uplaši. Pauci pripadaju skupini životinja zvanoj paučnjaci. Postoji oko 32.000 poznatih vrsta pauka. Razlikuju se po veličini, obliku i načinu života, ali svi imaju istu osnovnu tjelesnu strukturu.

 

Tijelo svakog pauka ima dva dijela. Prednje tijelo, zvano prosoma ili glavopršnjak, sastoji se od glave i prsta koji čine cjelinu. Svi pauci imaju osam člankovitih nogu koje su pričvršćene na glavopršnjak. Stražnje tijelo je opistosoma ili zadak. Ono sadrži dišne organe i organe za razmnožavanje te predljive bradavice i žlijezde koje pauk koristi u proizvodnji paučine.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »