Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Blog

NP Risnjak i poučna staza Leska

on

Sramota me je i moram priznati da nadohvat ruke i tako blizu a nisam nikad posjetio NP Risnjak.

Nacionalni park “Risnjak”, smješten u Gorskom kotaru cc četrdesetak minuta od Rijeke, osnovan je 1953. godine na površini od 3041 hektara.

Osnovu parka čini masiv planine Risnjak, s vrhom na 1528 metara,a 1997 godine površina parka povećana je na 6400 hektara i danas je na području parka izvor rijeke Kupe.

Ulaz u nacionalni park (i planinarenje) je moguće iz nekoliko smjerova:

od zgrade Uprave nacionalnog parka u Bijeloj Vodici (Crni Lug) (od Zagreba – izlaz Delnice)
od Gornjeg Jelenja preko Vilja
od Platka a ja prolazio pored svih tih pravaca i nikako pronaći malo volje za posjet,ali ovaj put sam odlučio čvrsto uzeti svoju obitelj i pravac NP Risnjak.

Putem kojim sam se odlučio poći bio je veoma jednostavan,zaobilaznicom do Grobnika naplatnih kućica i skretanje desno starom cestom prema Platku-Gornje Jelenje i na Crni Lug.Vožnja do NP Risnjak za nas je bila ugodna divili smo se krajoliku i predivnom pogledu prema Kvarneru iz raznih kutova.Vožnja je trajala otprilike 40.minuta do samog cilja.

Doček u NP Risnjaku bio je više nego pravo iznenađenje.Jato “divljih”patki iz zaleđenog jezera pohitalo je prema nama zaželjeti dobrodošlicu,ali kako nismo bili spremni za njih tako nažalost ništa  nismo niti ponijeli sa sobom.Meni osobno se dojmla jedna bijela,koja se mučila prijeći led ali je ipak uspjela i nije se udaljavala od mene čak mi je i rado pozirala za fotografiranje ali nažalost ostala je bez nagrade(sebično od mene zar ne!?).

Uspjeli smo pobjeći od patki do restorana po karte i uputili se u park ali već na  početku počele su mi se vrtjeti neke misli po glavi.Znam da je NP Risnjak prirodno stanište  tri velike europske zvijeri medvjeda, vuka i risa.Dobro,za medvjeda me nije strah,zima je tj,Siječanj valjda spavaju zimski san …nadam se da spavaju zimski san ali vuk i ris?Hm…nije niti malo ugodno krenuti u šetnju poučnom stazom Leska dužine od 4,2 km bez vodića ili čuvara ali kad smo se odlučili za posjet u park i već sam tu moram ići dalje.Za šetnju kroz park nama je trebalo dva sata laganog hoda i na našu sreću nismo bili sami.Svakih 300.-400.metara  nailazili smo na nekog od posjetitelja i brzo sam prestao misliti na nepoželjne susrete.

Znam,da će mnogi koji čitaju ovaj post reći;Kakav kreten,ide na izlet a ne informira se dovoljno,ali šta ćete.Čovjek dok je živ uči na svojim i tuđim greškama pa tako i ja.

risnjak,staza,leska,

Poučna staza Leska

Poučna staza Leska je krasna, blaga, uređena kružna šetnja obogaćena poučnim sadržajima, kojoj je polazište i završetak nedaleko od upravnih zgrada Nacionalnog parka u Beloj Vodici.Staza vas vodi kroz šumu,livade i potočiće te preko drvenog mosta.Kako ne bi zalutali na stazi Leska su postavljeni putokazi koji vas usmjeravaju da u cijelosti i bez greške prođete cijelu stazu i vratite se na početak od kud ste i krenuli.Osim putokaza uz stazu su postavljeni i poučni panoi koji će vas upoznati  s dijelom biljnog i životinjskog svijeta, šumskim zajednicama, prirodom i tradicijom koja obilježava Gorski kotar.Staza je bez nagiba, prikladna za pješačenje i starijim osobama ili ljudima slabijeg zdravlja i tjelesne kondicije.

Ovo je samo jedan dio NP Risnjaka,nadam se u skoroj budućnosti vratiti i istraživati ostatak parka ali u proljeće ili ljetnim mjesecima kad budem okružen zelenilom.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »