Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Blog

Novogodišnji dočeki i odmor u Fužinama.

on

Dolazi vrijeme božićnih praznika i godišnjih odmora,ali se često postavlja pitanje:kamo na godišnji odmor?

Dilema oko odabira destinacija i mojih finacijskih mogućnosti mučila me nekoliko dana.Najveći problem je bio odabrati destinaciju u Hrvatskoj ili posjetiti jednu od razvikanih destinacija u Europi?

Surfajući internetom i uspoređivanjem cijena po raznim turističkim stranicama i blogovima na koje sam povremeno nailazio počeo sam sam sebi postavljeti pitanje:Što to u Europi posebno ima,a u Hrvatskoj ne?Bože moj!Pa Hrvatska je prepuna povijesti,znamenitosti,prirodnih ljepota,umjetnih jezera,tradicije…..Izbor nije niti malo lak.
Napokon!Pala je odluka na Fužine.Zašto baš Fužine?

Fužine su maleno i idilično planinsko mjesto nedaleko od Rijeke, nalik upravo onakvima kakva se viđaju u Alpama – kuće sa strmim krovovima, predivne okućnice,hrpe drva za grijanje, pješačke staze oko jezera… ma sve sami prizori s razglednica!Još jedan od razloga za moj odabir Fužina bio je pristupačnost ostalim gradovima Gorskog kotra.Iz Fužina za cc 30.minuta vožnje mogu se posjetiti Delnice,Mrkopalj,Lokve,Ravna Gora,Stare Sušice,NP Risnjak,Platak,Hreljin,Krk i još mnoga druga zanimljiva mjesta.

Fužine osim pogodne pozicije za upoznavanje ostalih predjela Gorskog kotra nude i svoje ljepote i sadržaje,jedan od već poznatih sadržaja je ispraćaj stare godine u podne.Ispraćaj koji je prije sedamnaest godina započeo milenijskom slikom prerastao je u tradiciju koji mnogi gradovi u Hrvatskoj pokušavaju imitirati,ali tko prvi njegova djevojka.Ove godine na ispraćaju stare godine u podne oboren je rekord nad svim rekordima od 12 000 gostiju,koji su pristizali iz većine naših gradova.Gosti su dolazili organiziranim prijevozom autobusima i vlakovima i naravno vlastitim automobilima iz Zagreba,Daruvara,Delnica,Rijeke,Pule….

Naravno osim Božićne i novogodišnje ponude u Fužinama možete uživati čitavu godinu u obilazcima,šetnjama,vožnjom bicikla i pravom planinskom odmoru.Meni osobno se dojmila šetnja oko jezera Bajer i špilja Vrelo a najviše me oduševilo kaubojsko selo Roswell desetak kilometara od centra Fužina.Ako se odlučite na odmor u Fužine neće vam biti žao,tu ima još toga ali ostatak ću sebično zadržati za sebe.Mogu Vam reći da je jedan dan malo za otkrivanje svih ljepota i čari u Fužinama.

Smještaj.

Smještaj se nudi u hotelima, apartmanima, sobama i pansionima u kojima će zasigurno svaki gost imati ugodan i miran boravak,provjereno sa kolegama i prijateljima koji su bili prije mene na odmoru.Moj smještaj je bio u privatnim “Apartmanima Sabina“samo četristo metara od samog centra.Apartman smješten u privatnoj kući s vlastitim parkiralištem i gostoljubljivom vlasnicom po kojoj su apartmani i dobili ime.Vlasnica Sabina,dok smo izbivali i istraživali Gorski kotar cijelo vrijeme se brinila o toplini apartmana. Za mene osim svoje gostoljublivosti i brige pokazala se i kao enciklopedija informacija kako ne bih bez cilja lutao Gorskim kotrom.Ovim putem se zahvaljujem gospođi Sabini na gostoljubljivosti, brizi i što nam je olakšala istraživanje Gorskog kotra.Ovo nije reklama za apartman već osobno iskustvo zadovoljnog gosta.

Gastronomija

Gorski kotar svoju gastronomiju temelji na bogatstvu šuma i voda, od divljači i šumskih plodova do riječnih riba, žaba i puževa.

Izgradnjom autoputa Rijeka- Zagreb, stara cesta poznata po dobrom odojku i janjetini na ražnju izgubila je bitku po kojoj je starije generacije pamte,ali većina restorana je opstala i danas nude prave domaće specijalitete sa zeljem,kobasicama,divljači,gljivama i …..

Moje iskustvo u istraživanju gastronomske ponude je skromno pa ću krenuti od svoje prve večere u poznatoj konobi Volta u centru Fužina.Nažalost večera se nije proslavila a mi ostali prazna želudca.Ugodan ambijent,sala od kamenih zidova,osoblje ljubazno a cijene za kvalitetu koju nude previsoke.Naime nas troje smo se odlučili za bečku s prilogom koja je vrlo brzo bila spremljena.

Dekoracija tanjura,bečka,limun,ponfrit,majoneza na komadu salate prelijep prizor,ali uvijek onaj ali, kad sam se prihvatio vilice i noža na prvom komadu me zaboljela ruka koliko je bilo žilavo.Uspio sam nekako odrezati prvi komad,pa drugi i dok je bečka bila malo ugrijana išlo je nekako ali kako se hladila počeo sam se osjećati kao Charlie Chaplin u svojoj poznatoj sceni sa cipelom i gumenim đonom.Loša bečka i propala večer nije nas pokolebala u blizini je Konzum koji je riješio problem sa paninima i salamom.

 

Drugi dan smo se našli u Delnicama u vrijeme ručka i odlučili smo se za prvi restoran na koji smo naletjeli a to je u ovome slučaju bio Bistro Tron.Na samom ulasku u njega učinilo mi se da smo na pravom mjestu.Restoran dosta velik a pun,dobar znak.Sama unutrašnjost već mi se svidjela.Zidovi od pune starinske cigle i plafoni sa poprečnim drvenim gredama koji drže volte od iste cigle.Ovog puta odlučili smo se za tri vrste iz ponude:pizza,ćavapi u lepinji i riža s gljivama.Ponuđeno je bilo kvalitetno pa smo se opustili i uživali a i račun je prihvatljiv,ali nažalost malo daleko da dolazak svaki dan iz Fužina.

Treći dan smo se bacili u potragu za nekim bližim restoranom u Fužinama ili u blizini i naletjeli u Vrata u pizzeriu Furman tri kolmetra od Fužina, jer kad si na odmoru sa obitelji onda to isto pravilo vrijedi i za suprugu ali spremanje kave je nije uspjelo zaobići.Pizzeria Furman osim što nudi pizze proširila je jelovnik i na domaće marende.O pizzeri Furman neću puno pisati jer ovo nije PR članak ali ću Vam reći da smo za vrijeme naših putovanja po Gorskom kotru uvijek gledali da na vrijeme stignemo na marende baš u Furman gdje smo do kraja našeg sedmodnevnog odmora ručali i večerali.

Žao mi je što nismo probali i druge restorane ali jednostavno gdje si zadovoljan prvi put uvijek se vraćaš i ovim postom nije mi bila namjera omalvažavati ostale restorane ili tvrditi da nisu dobri jer jednostavno nisam probao njihove ponude ali ja pišem iz svog osobnog iskustva.

Nažalost svemu dođe kraj pa tako i našem sedmodnevnom odmoru u Fužinama i ovoj priči.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »