Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Gradovi i mjesta

MOTOVUNSKA ŠUMA

on

Primorska autohtona šuma je izuzetno vrijedan prirodnoznanstveni, gospodarski, kulturno-povijesni i turističko rekreativni lokalitet.

Motovunska šuma koja se prostire duž doline rijeke Mirne, najpoznatije je stanište tartufa, podzemne gljive kojoj se pripisuju afrodizijačka svojstva, a također i najvećeg i najcjenjenijeg od svih tartufa – bijelog tartufa.Kvaliteta istarskih bijelih tartufa čija je sezona od rujna do prosinca po mnogima se može mjeriti s onom najboljih talijanskih i francuskih tartufima.

Motovunska šuma prava je današnja rijetkost jer je prvotno obuhvaćala oko 1.300 hektara da bi joj kasnije dio zauzela akumulacija pitke vode Botonega tako da se danas prostire na 800 hektara, proglašenih specijalnim rezervatom šumske vegetacije.

Osim što je prirodna rijetkost i što se o njoj kroz duga povjesna razdoblja vodila posebna briga, Motovunska šuma ima ulogu u zadržavanju i očuvanju podzemnih voda, a svojom bujnošću u ljetnom razdoblju osvježava cijelo područje te ima estetsku i rekreativnu vrijednost.

U blizini se nalaze Istarske toplice, termalno lječilište s ljekovitom vodom.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Translate »