Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Znamenitosti

Momjanski Kaštel

on

Momjanski kaštel se nalazi na stijeni koja je provalijom odvojena od mjesta Momjan. Njezina prvotna uloga bila je uloga branič kule, a danas je to najsačuvaniji dio kaštela.

Prvi put se u dokumentima spominje 1035. godine, a kaštel je podignut u 13. stoljeću od strane Woscalca. U 16. stoljeću ga je kupio vitez Simone Rota i to je postao dom za njegovu obitelj. Nakon što je obitelji Rota napustila kaštel došlo je do njegovog propadanja. U grad se tada ulazilo preko pomičnog drvenog mosta, dok ga obitelj Rota nije zamijenila dvolučnim kamenim mostom. Ulaz je ukrašen u renesansnom stilu, a sadrži grb plemićke obitelji. Ostaci mosta vidljivi su i danas, a u blizini se nalazi Momjan u kojem se mogu vidjeti ostale prekrasne povijesne građevine.

Od drevnih znamenitosti kaštela s visećim mostom još su vidljivi ostaci zida, kule i portal s lukom i dva veličanstvena kamena polustupa.

Ostatci zidina iz unutrašnjosti Kaštela.

 

 

Ulazna vrata u Kaštel

Ulaz u Kaštel i kula

Pogled na kulu iz unutrašnjosti

 

Unutrašnjost kule

Ostatci zidina

Stepeniške koje vodi od Motovuna do Kaštela

 

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »