Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Gradovi i mjesta

Momjan ili Momiano malo istarsko mjesto smješteno iznad rijeke Dragonje.

on

Subota jutro i jedan od onih dana kad je lijep,sunčan i malo hladan a ja neznam kako ga iskoristiti.Nakon mnogo napornih i radnih dana došao je zasluženi odmor i razmišljam gdje ga provesti.

Uzimam fotoaparat i odlučujem posjetiti Momjan.Zadnji put kad sam bio u Momjanu nisam pisao ovaj blog a i prošlo je mnogo vremena,točnije nekoliko godina.

Momjan je malo mjesto koje se nalazi u sjeverozapadnom dijelu Istre u neposrednoj blizini Buja. Cesta koja vodi od Buja do Momjana prolazi kroz velik broj malih sela te kroz krajolik ispunjen mnogim brežuljcima. Momjan je poznat po prekrasnoj prirodi i vrhunskim vinima. Momjan je mali grad smješten na 270 metara nadmorske visine i na samo 18 km od poznatog turističkog grada Umaga.

Momjan je super malo mjesto za istraživanje,šetnju od nekoliko sati, uživanje na svježem zraku sa obitelji i  pravo mjesto za upoznati zanimljivu unutrašnjost Istre i njenu bogatu prošlost.

Zemljišta na ovom prostoru pogodna su za uzgoj voćnih stabala, maslina te vinove loze. U vinogradima se proizvodi malvazija i vrlo poznato piće momjanski muškat. Za one koji su ljubitelji vina u vinskim podrumima se održavaju degustacije gdje se mogu isprobati kvalitetna vina Sjeverozapadne Istre. Momjan povodom proslave sv. Martina prikazuje i Vetrinu muškata, odnosno međunarodnu smotru na kojima se natječu proizvođači vina, a najbolji za svoje zasluge dobivaju medalje i titule Muškatira.

Vinogradi Momjana diče se muškatom visoke kvalitete te malvazijom. Radi se o vrhunskim vinima koje su cijenile uvažene ličnosti na poznatim dvorovima.

Naravno, ako se osoba odluči za gastronomske izlete onda svakako neće ostati razočarana. U blizini se nalaze renomirani restorani, stare istarske konobe, pivnice, koje će svojom tradicijom i ponudom ispuniti svaku želju.

 

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »