Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Priroda

Mimoza cvijet najavljuje dolazak proljeća.

on

Dok su kontinetalna područja još uvijek okovana snijegom i ledom, u našem priobalju, prkoseći burama, od početka siječnja svojim žutim cvjetovima i opojnim mirisom skori dolazak proljeća najavljuje mimoza.

Iako je naziv mimoza u nas uobičajen, mimoza je samo jedna od vrsta roda Acacia, koji obuhvaća više od 1000 vrsta listopadnog i zimzelenoga grmlja i stablašica.

U nas su udomaćene četiri vrste, od kojih je srebrna akacija (Acacia dealbata) najčešća. Česta je i Mimosa pudica ili sramežljiva mimoza, koja ime zahvaljuje svojstvu skupljanja listova nakon dodira. Od ovog svojstva potječe i čest izraz u narodu „Osjetljiv si kao mimoza”. Mimoze potječu iz toplih predjela Australije i Tasmanije, gdje su samonikle.

 

Mimoza je biljka toplih područja, cijelu godinu voli biti na osunčanu mjestu, po mogućnosti uz zaštićeni zid. U kontinentalnim područjima uspijeva, ali u staklenicima na temperaturama između 3 i 8 stupnjeva C, a može izdržati i do 10 stupnjeva C u povoljnim uvjetima staništa. Niže temperature od toga teško podnosi, ako se temperatura neko vrijeme zadrži niže od 5 stupnjeva C, izboji joj propadaju pa treba izbjegavati područja s mrazom.

U uzgoju u staklenicima najbolje joj odgovara kombinacija vrijesnjače i pijeska, uz dodatak tratinjače ili ilovače. Potrebno ju je redovito zalijevati i gnojiti do početka kolovoza. Gnojidba joj poslije može štetiti. U svibnju treba odrezati sve smrznute grane a one najstarije skratiti. Mimoze su izrazito nježno cvijeće. Kada primijeti i malu smetnju, zatvara svoje listiće i tek nakon 15-20 minuta ponovno će ih otvoriti.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »