Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ptice

MALA BIJELA ČAPLJA

on

Mala bijela čaplja zimuje u sjevernoj Africi dok je u našim krajevima njena gnijezdeća poopulacija ocjenjena kao osjetljiva.

Postoje barem dvije podvrste male bijele čaplje. Istoimena podvrsta E. g. garzetta boravi u Evropi, Africi i Aziji. E. g. nigripes gnijezdi se u Indoneziji i Australaziji. One u Australiji ponekad predstavljaju treću podvrstu E. g. immaculata.

 

Mala bijela čaplja gnijezdi se u kolonijama, često i s drugim močvarnim pticama. Kolonije sadrže i do 100 parova. U nekim zemljama, kao Zelenortska Republika, gnijezdi se na liticama. Parovi brane mali gnijezdeći teritorij, obično širine 3-4 metra od gnijezda. Gnijezdo je napravljeno od raznih štapića ili drugih materijala iz okoliša. U gnijezdo se postavlja 3-5 jaja, koja inkubiraju 21-25 dana. Ovalnog su oblika, i blijede su boje, ne sjajne, plavozelene. Dimenzija su 46×34 mm. Mladi su pokriveni bijelim perjem. Roditelji se za njih brinu 40-45 dana, kada opernate. Dob prvog gniježdenja obično je 2 godine. Tipičan životni vijek ove ptice je 5 godina.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »