Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Gradovi i mjesta

Dvigrad: Napušten ali ne i zaboravljen

on

Kada nešto dugo priželjkuješ, obično se to realizira, na ovaj ili onaj način. Tako se naša želja za posjetom u Dvigrad konačno ostvarila.

Arheološko područje srednjevjekovnog grada Dvigrada najvažnije je kulturno dobro cijelog područja Općine Kanfanar. Samo naselje, zapravo je jedinstven grad, iz povijesnih izvora poznat kao Moncastel, koji se još od 9.-10.st. spominje zajedno s kaštel Parentinom kao Duo Castra, Due Castelli, Dvegrad. Moncastel je građen kao predstraža u ageru kolonije Pula, te je u početku izvorno pripadao Puljskoj biskupiji, ali već od 929.g. zasigurno pripada Porečkoj biskupiji. Dvigrad – i sama riječ govori – to su dva grada. Danas je vidljiv samo jedan, na sjevernoj strani u Drazi, a i taj je u ruševinama.

Drugi grad, s južne strane, nazvan Parentin danas se uopće ne vidi . Arheološka istraživanja govore da je mjesto cvijetalo dok je rimsko carstvo napredovalo, a kad je ono nestalo radi barbarskih naroda, i gradovi su se počeli nestajati radi bolesti.

Nekadašnji grad Dvigrad, danas ruševina koji se nalazi u neposrednoj blizini mjesta Kanfanar, u sedamnaestom je stoljeću bio napušten zbog kuge a danas je pored Limskoga kanala u turističkom smislu najvažnije mjesto ovoga područja. Kad je 1714. napuštena bazilika Sv. Sofije, grad je prepušten umiranju. Zidovi kuća su se srušili, zidine popadale, bunar u gradu bio je zagađen a u grad su se uselile zmije, korov i makija.

Izlet je bio pun pogodak u svakom pogledu i teško je riječima dočarati atmosferu u kojoj smo proveli dva sata šetnje gradom i iskoristili prelijepi sunčan dan.

 

Dvigrad napušten ali ne i zaboravljen

Posted by Blog Kiko Unico Istrapoluotok on 15. prosinca 2015

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »