Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Kukci

Bumbari vjerni oprašivači cvijetova

on

Bumbari, Bombinae, su kukci opnokrilci Hymenoptera iz porodice pčela – Apoidea. Karakterističan predstavnik je bumbar zemni – Bombus Terrestris.

Svake jeseni, sa prvim hladnoćama, oplođene kraljice traže mjesto za hibernaciju u sigurnosti. Ako vam se dogodi da u hrpi lišća pronađete živu, ali usnulu kraljicu, pustite je spavati u miru. Prerano probuđena, sigurno će umrijeti od hladnoće. Nježno je pokrijte lišćem i pričekajte par mjeseci do prvih toplijih dana.

U proljeće, kada zatopli i prestanu mrazovi, kraljica se budi iz dugog sna i kreće osnovati koloniju. Prvo će potražiti odgovarajuće mjesto za izgradnju gnijezda. Postoji preko dvjesto vrsti bumbara, pa stoga mjesta osnutka kolonije zaista variraju, iako se najviše vrsta gnijezdi u zemlji. Najčešće će se raditi o nekoj napuštenoj mišjoj rupi ili o mračnom prostoru ispod kakvog kamena. Nakon što pronađe odgovarajući prostor po svome ukusu, obložiti će ga suhom travom i mahovinom, a potom krenuti skupljati polen i nektar da bi mogla nahraniti svoje mlade.

bumbari vjerni oprašivači prirode

Količine meda koje bumbari proizvedu su premalene za bilo kakvo industrijsko iskorištavanje, no bumbari su jedni od najvažnijih oprašivača. Kao takav nema rivala. Jednako su efektivni i sistematični. Cvijeće obično pretražuju odozdo prema gore tako da izbjegnu ponovo posjećivanje istoga cvijeta. Bumbari se vode po mirisu. Pun cvijet miriše snažnije nego prazan. Puno su veći od drugih insekata koji oprašuju cvijeće, što im omogućava da po jednom letu posjete više biljaka i više cvjetova po minuti, obično dvadeset do trideset. Radi svoje veličine ostvaruju i bolji kontakt sa tučkom i prašnicima. Bumbarima se na zadnjim nogama nalaze vrećice za polen. Klima ima puno manji utjecaj na bumbare nego na druge oprašivače. Bumbari ostaju aktivni i kada je temperatura samo 5°C i kada je svjetlo vrlo slabo. Čak niti kiša ili vjetar nemaju velik utjecaj na njihove aktivnosti. Takav širok spektar djelovanja im omogućava njihova građa i prilagodbe. Bumbari spadaju u malobrojne kukce koji su u stanju kontrolirati svoju tjelesnu temperaturu. To čine tako da tresu svoje letne mišiće proizvodeći toplinu, a njihovi čupavi kaputi koji služe kao izolator im pomažu u tome. Te prilagodbe im omogućavaju život u hladnijim podnebljima i na velikim visinama.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »