Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Kukci

Bogomoljke ne zasitni Predatori

on

Bogomoljke ili  Mantodea– Postoji preko 2000 vrsti bogomoljki.Bogomoljke su red velikih grabežljivih kukaca podrazreda krilaša koji prednji par nogu drže uzdignute na način što podsjeća na sklopljene ruke pri molitvi, pa su po tome nazvani.

Bogomoljke se hrane  drugim kukcima koji su manji od njih, napadaju iz zasjede, hvataju plijen prednjim parom nogu a ponekad pojedu i pripadnike svoje vrste. U vrijeme parenja ženka se počasti mužjakom jedući ga od glave.

Vole toplo vrijeme, aktivni su po danu. Obično se susreću od lipnja do listopada, najčešće miruju na travnjacima ili lete.

Bogomoljke dostižu dužinu do 15.2 cm, zavisno od vrste i pola. Međutim, najčešće se srećemo sa veličinom od 5-7.6 cm.Bogomoljke variraju po veličini, obliku i boji. Neke izgledaju kao grančice (što često koriste za kamuflažu), neke podsjećaju na  suho lišće, dok su neke sliče na boje  cvijeće. Njihov izgled varira i od klime (uglavnom su u pitanju tropske vrste). Međutim, sve bogomoljke su mesožderi, hrane se drugim insektima i paucima (neke krupnije bogomoljke mogu jesti sitne vodozemce i reptile).

Okrutnost bogomoljki u svijetu insekata je već odavno poznata. One ne ubijaju samo svoje mužjake, nego i sve što im priđe blizu: od pauka do žabe. Probirljivost im nije vrlina, a što dokazuju i zoolozi koji su opservirali prehrambene navike bogomoljki.

Bogomoljke su u stanju ubiti i pticu, pogotovo male kolibrije čiji im je mozak omiljena hrana, što potvrđuje objavljena studija The Wilson Journal of Ornithology , a možete se i sami uvjeriti u videu.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »