Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

More

Batoglavac, divlji arbun (Pagellus acarne)

on

Batoglavac, divlji arbun (Pagellus acarne) je riba koja je nekad obitavala u većim dubinama i do 70 metara.Batoglavac je crvenkasto smeđe boje i često ga znaju zamijenit za okana koji ima crnu pjegu iznad prednjih peraja.

Batoglavac se kreće u jatima,tijekom dana je prilično miran i neaktivan, obično pri samom dnu, zakopan u mulj ili pijesak koji je i njegovo prirodno stanište. Tijekom sumraka i noći zna doći u sami plićak u potrazi za hranom. Omiljena hrana su mu školjke, crvići i račići, međutim hrani se i manjim ribicama.

Može narasti do 35 cm duljine i težine do pola kilograma, iako su ti primjerci vrlo rijetki. Batoglavac je riba koja migrira i rijetko se zadržava na jednom mjestu.

Prilikom lova Batoglavac je veoma lukava i oprezna riba,prije nego li zagrize oprezno se približava mamcu i lagano povlači najlon zbog čega treba kontrirati a u većini slučajeva nećete ni primijetiti da vam je zagrizao.

batoglavac

Batoglavac je dobar borac i ako se ulove uglavnom manji primjerci imate osjećaj da vadite neku veću ribu.

Kod nas se još naziva i divlji arbun, bajok, grbić, batelj, batokljunac, rumenac.

 

 

 

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Translate »