Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

More

Arbun (Pagellus erythrinus) borbeni crvendać

on

Arbun je vrlo lijepa riba mesnoružičaste-crvene boje koja se prelijeva u srebrno – plavu. Po tijelu ima fluorescentno – plave točke. Rubovi trbušne i podrepne peraje također imaju fluorescentno – plavi odsjaj. Rep mu je prepoznatljiv po crvenoj boji.

Arbun može doseći duljinu i do 60 cm,a težinu i do 3 kg.Najčešća lovna težina iznosi oko 0.10 kg. Arbuna se može loviti po cijelome Jadranu na dubinama od 10 do 180 metara,na pjeskovitom i muljevitom dnu.Sitniji primjerci rade i na dubinama manjim od 10, ali najkrupnije, uglavnom samce ili parove, treba tražiti na dubinama većim od 30 metara. U lovu na arbune uživati se može cijeli dan, iako najbolje rade ujutro i navečer. Najmanje su za ishranu raspoloženi pri spuštanju mora, osobito naglom i velikom.

Arbun se sa barkom lovi kroz čitavu godinu,nešto bolje radi u ljetno-jesenskom dobu,i to danju i noću ,ali ipak bolje u jesen.

Arbun je gušt loviti s obale posebice ujesen jer se tada približava obali i hrani se tijekom cijeloga dana ,  a ljeti tijekom noći s mjesečinom, te se najintenzivnije hrani ujutro i u predvečerje.Njegovo hranjenje se odvija po dnu mora kad ruju i tražeći najviše račiće i crviće, ali i drugu hranu.Zato se mogu loviti i komadima glavonožaca te sitnim ribama poput srdele, gavuna ili šaruna. I najčešće rabljeni udičarski mamac, meso školjke dagnje , najviše svježe.

Za lov na arbuna treba se dobro pripremiti,ponijeti više vrsta mamaca i vidjeti koji najbolje radi te koristiti što tanje udice. Premda može narasti i do tri kilograma, zato što mu usta nisu osobito velika, za lov na arbuna najprimjerenije su udice širine luka 9 do 12 mm, ali se mogu rabiti nešto manje i veće.

Oprema za lov na arbuna, bilo bi poželjno koristiti štap  brze akcije s osjetljivim vrhom i jakom rolom te klizno olovo na najlonu.Veći primjerci gotovo odmah zagrizu mamac, uslijedi  snažni udarac na koji odmah treba odgovoriti kratkom kontrom i izvlačiti dok ih manji čupkaju. Veći primjerci će snažno potezati prema dnu, pa kako se radi zaista o borbenom plijenu valja ga dosta brzo izvlačiti van bez mnogo taktiziranja jer arbun rijetko spada s udice.

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Translate »