Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Izleti

ALEJA GLAGOLJAŠA

on

Aleja glagoljaša je turistička i kulturna znamenitost u sjevernoj Istri. Čini je serija od 11 spomenika postavljenih između istarskih gradića Roča i Huma, a u čast prvom slavenskom pismu glagoljici.

Glagoljica je najstarije slavensko pismo a Hum je, uz Buzet i Roč, jedno je od najznačajnijih središta srednjovjekovne pismenosti i književnosti. svakako vrijedi pogledati aleju glagoljaša (jedanaest spomenika)koja se nalazi uz cestu od Roča prema Humu.

1. Stup Čakavskoga sabora, izveden u obliku glagoljičnog slova S, simbolizira logos, um, razlog također i prvo slavensko pismo i početke slavenske pismenosti.

2. Stol Ćirila i Metoda

3. Katedra Klimenta Ohridskoga, s kamenom katedrom za učitelja okruženom s osam stolaca za učenike. Ovo obilježje je posvećeno Klimentu Ohridskom najzaslužnijem učeniku Ćirila i Metoda koji je osnovao slavensko sveučilište u Ohridu nakon što je poslije Metodove smrti (885.) morao bježati iz Moravske.

4. Lapidarij, tj. kopije najvažnijih glagoljskih spomenika, postavljene uz crkvicu Gospe od Snijega u selu Brnobići: Plominski ulomak, Kninski ulomak, Valunska ploča, Krčki natpis, Plastovski ulomak, Baščanska ploča, Kamenica za blagoslovljenu vodu iz Mošćenica, Grdoselski ulomak, Kustodija iz Vrha, Senjska ploča i Supetarski ulomak.

5. Klanac hrvatskoga Lucidara je suhozid u obliku planine Učke i na njegovu vrhu je postavljen veliki kamen koji predstavlja oblak nad Učkom. Ovo je obilježje posvećeno hrvatskom Lucidaru, srednjovjekovnoj enciklopediji kojom su se služili glagoljaši.

6. Vidikovac Grgura Ninskoga, kameni blok (knjiga) s uklesanim glagoljičnim, ćiriličnim i latiničnim slovima.

7. Uspon Istarskoga razvoda, kamena vrata u obliku glagoljičnog slova L, kroz koje prolazi put a oko njega su razasuti kameni u obliku glagoljičnih slova, ispisujući riječi Istarski razvod. Istarski razvod je skup isprava iz XIII. i XIV. stoljeća o razgraničenju posjeda feudalnih gospodara Istre: akvilejskog patrijarhata, Pazinske knežije i Mlečana. Isprave su bile pisane latinskim, njemačkim i hrvatskim jezikom, a sačuvan je prijepis na hrvatskom jeziku kojeg je sastavio pop glagoljaš Mikula Gologorički.

8. Zid hrvatskih protestanata i heretika, kamena klepsidra s imenima poznatih hrvatslih protestanata. U zid je također ugrađeno i sedam kamenih ploča s citatima iz njihovih djela.

9. Odmorište žakna Jurja, spomen prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi od 7 kamenih stolaca u obliku slova koja ispisuju ime žakna Jurja. Žakan Juraj je u Misalu kneza Novaka iz 1368. najavio prvo tiskanje hrvatske knjige – Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483.

10. Spomen otporu i slobodi, tri kamena bloka koja se nalazi na samom ulazu u Hum. Kameni blokovi stoje jedan na drugom. Pojedini blok simbolizira jedno povijesno razdoblje: stari vijek, srednji vijek i novi vijek. Sva tri bloka zajedno simboliziraju otpor žitelja Humštine i vječitu težnju za mirom i slobodom.

11. Gradska vrata najmanjeg grada na svijetu – Huma, bakrena vrata s bukranijem, alkama i kalendarijem, koji prikazuje radove u polju u svakome mjesecu kroz godinu. Na dvjema alkama ispisane su riječi dobrodošlice.

Ovaj hommage slavenskoj pismenosti zamislio je književnik Zvane Črnja a realizirali su je akademik Josip Bratulić i kipar Želimir Janeš 1977. godine. staza ima oko sedam kilometara a idealna je za vožnju biciklom ili šetnju.

 

Komentari

Možda vas zanima još...

You must be logged in to post a comment Login

Translate »